dinsdag 7 september 2010

Literatuur Veneto Palladio

Bladzijde 228 Paladio: the Agricultural villa

Ondanks dat Palladio’s villa’s zijn gesitueerd op een plat landschap, zijn er sommige voorbeelden die gebouwd zijn heuvel of berg.

Een van de gesitueerde villa’s in een vlak landschap is Villa Emo. Dit is een voorbeeld van een compleet ontwerp op een as.
Deze ontwerp vertoont veel elementen van Palladio’s vocabulaire, die gebruikt werden om huizen, tuinen en landschappen in relatie te brengen.

Villa Cornaro is een van de villa’s die 2 begane gronden heeft van gelijke importantie.


Nadat de overzeese handel was ingestort en series van militair falen, viel Venetie terug op zijn eigen regio, het Veneto.
De grootste stoot tegen de economie veroorzaakte een agrarische ontwikkeling op het platteland. Dit leverde een mogelijkheid om te investeren in de handel.

De Veneto villa verschilt van de andere villa’s in Italie, omdat de economischie omstandigheden de functie hebben vastgesteld.


Bladzijde 229

In de historie van de Italiaanse Villa was de intentie rust en ontspanning.
In de trant van natuur. De Veneto villa daarintegen, was een boerderijvoor arbeid.

Halverwege de 16e eeuw was de Disorsi della vita sobria op advies van Alvise Cornaro gepubliseerd.

Er ontstond een nieuwe interesse in het agrarische leven.
Het agrarische leven werd ervaren als een heerlijke/goddelijke beleving. Door de welvaart op het land, was het moeilijk te geloven dat er meer geld verdiend kon worden buiten de agrarische werkzaamheden.


Het nuchtere uiterlijk van de villa is in overeenstemming met het ideaal van vita sobria. Volgens Palladio waren de huizen die antiek genoemd werden gebouwd zonder decoratie.
Er ontstond het idee om de villa te zien als een object, en werd vervolgd in een serie objecten. Op deze manier verdween zijn persoonlijkheid tot een bepaald punt van het werk.
Bladzijde 233 - 237

De Hal
De ideale hal is vierkant, feesten, voorstellingen, bruiloften en recepties.
Na de hal komen de privé vertrekken. Een hal werd gezien als dorpsplein van een huis. Centrum van administratie en entertainment, evenals het forum in oude steden.
Villa centraal in het land, en hal centraal in de villa. De hal en loggia zijn de pracht van het geheel.

De loggia
Loggia centraal boven voorplaats (plein voor loggia). Hier werden spelen gehouden en kwam de oogst binnen. Toegang tot leef vertrekken en het verfraaid het huis.
Doelen van de loggia: eten, lopen plek van recreatie. Loggia en hal staan centraal in de compositie.


De entree
De entree versterkt de status van het gebouw en wekt een goddelijke status voor de eigenaar. Het familiewapen is dan ook verwerkt aan de voorkant.

De treden
De treden zijn zo geconstrueerd dat het gebouw gelift wordt van het landschap. Dit levert twee voordelen.
Ten eerste woont de bediende nu onder het huis i.p.v. aan/tegen het huis.
Ten tweede is er een beter overzicht over het landschap, waardoor het behaaglijker wordt. Hierdoor lijkt het alsof de Villa het landschap beheerst.

De voortuin
Het originele layout is onbekend. Er wordt gesuggereerd dat het een open ruimte was.
Een open voortuin verzekerd dat de villa van veraf gezien kan worden en dat het een uitzicht heeft over de velden.
Ruimtes die grensde aan de voortuin waren; schuren, huizen van de boeren en de stallen.


Bladzijde 237 - 240

De plattegrond
Volgens Wittkower behoort de plattegrond tot en geometrisch schema. 3 types.
1: 4 gelijke zones
2: 3 zones verhouding 2:3:2
3: 3 gelijke zones
Vertrekken georganiseerd volgens de regels in de Quattro libri. 7 verhoudingen tussen lengte en breedte, die worden afgeleid van een basisgetal dat zowel betrekking heeft op de lengte of breedte van het gebouw.

Omdat de hoogte van de ruimtes afhankelijk zijn van de lengte en de breedte is er een compositionele relatie tussen de ruimtes van de Villa. De Centrale hal is grootste en hoogste ruimte. En de kleinste ruimte is de Mezzati gesitueerd rond de trap. Ondanks het volumiek verschil, zijn beide ruimtes gecompositioneerd als 1 ruimte.

De locatie van de trap was erg belangrijk in de compositie van Palladio’s Villa’s.
De huizen met 1 begane grond hebben een smalle/kleine trap, omdat deze geen belangrijke functie hebben. Deze diende enkel voor de dienaren.
Huizen met 2 begane gronden hebben ovale trappenhuizen, recht achter de voorgevel. In deze huizen is de hal een vierkante hal met 4 kolommen.

Bladzijde 237 - 240

Landschap
De raison d^etre van de Veneto Villa was reclame vanuit het platteland. Vanuit dit perspectief was de eigenaar van de villa centraal in het uitzicht.

De velden werden voornamelijk gemaakt volgens de Romeinse centuratio, welke nog steeds bestaat in een primitieve vorm. Dit systeem bestaat uit vierkanten van 625 x 625 meter.

De manier waarop het landschap met de Villa in relatie wordt gebracht, wordt beschouwd als achtergrond van de ideeën over landschap en natuur.

De moestuin is gesitueerd aan de rand en gecamoufleerd door hoge heggen en boven. De bomen aan de bovenkant hebben een presentatieve functie. Enkele elementen in dit deel van de tuin (denk aan lage muurtjes, poortjes en bomen) dwingen het uitzicht naar de horizon.

Door de tuin, huis en landschap te linken met elkaar in een esthetisch uitzicht. De zichtlijnen van de loggia en hal zijn zo geschakeld richting de toegangswegen van het landschap. Landschap en villa vallen hierdoor samen in een architectonisch gebouw, door deze toegangswegen.

Op deze assen kunnen enkel elementen worden toegevoegd/weggelaten voor de integratie van het landschap. Volgens Palladio maakte de weg ook deel uit van deze integratie. Het is een omgeving op zichzelf, een beetje hoger dan de velden kruist het, geschaduwd door bomen biedt het aangename uitzichten.

Volgens het Arcadische Ideaal: wat verloren gaat aan de buitenkant valt terug te winnen in het interieur.
In de versieringen aan de muren van de ontvangstkamers kon het ideaal van het plattelands leven opnieuw gecreëerd worden en werd het landschap hersteld naar zijn Arcadiaanse betekenis. Arcadia, als de perfecte illusie, was dus toegevoegd aan de villa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten